Πώς να διαπραγματευτείς τον μισθό σου;

Share This Post

salary-negotiation-cd22

Share This Post

Πληροφορίες, τρικς και κανόνες για να μιλήσεις για το φλέγον θέμα που μας απασχολεί όλους: τον μισθό μας.

Μια από τις στιγμές που συνήθως δεν ξέρουμε πώς να τη διαχειριστούμε είναι η στιγμή που συζητάμε με έναν manager, με έναν recruiter ή με έναν εργοδότη, το θέμα του μισθού που θα λαμβάνουμε. Πότε πρέπει να το θίξουμε; Τι δικαιούμαστε; Μπορούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω; Ας τα δούμε όλα με τη σειρά.

Καταρχάς στα κακά νέα: Μπορεί τους τελευταίους μήνες να έγιναν δύο αναπροσαρμογές του βασικού μισθού προς τα πάνω, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, η άνοδος των μισθών στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη σε όλη την Ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση αυξήθηκαν μόλις 0,8% ενώ στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο μέσος όρος αύξησης είναι 4,1%. Και όλα αυτά, σε συνάρτηση με τον καλπάζοντα πληθωρισμό που ζούμε, δεν είναι ακριβώς και ευοίωνα.

Οι αριθμοί: Ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή (Οκτώβριος 2022) είναι 713€ μεικτά τον μήνα για μισθωτούς (υπολόγισε ότι πληρώνεσαι 14 μισθούς). Που σημαίνει ότι αν κάνεις μισθωτή εργασία οκταώρου, δεν μπορείς να παίρνεις λιγότερα. Από τον Μάιο του 2023 ο μισθός αυτός περιμένουμε να ανέβει στα 753€.

Μικτά ή καθαρά: Προσοχή, κάθε φορά που κάνεις συζήτηση για τον μισθό σου, πρέπει να διευκρινίζεις αν πρόκειται για καθαρά ή μεικτά.

Πότε να θέσεις το θέμα: Σε μια συνέντευξη εργασίας, κυρίως αν είναι η πρώτη συνέντευξη που έχεις με τον συγκεκριμένο εργοδότη, δεν είναι σίγουρο ότι από την πλευρά της εταιρείας θα δεχτείς «προσφορά» (δηλαδή ότι θα σου προτείνουν έναν συγκεκριμένο μισθό). Το θέμα του μισθού μπορείς να το θέσεις εσύ στις παρακάτω περιπτώσεις:

-αν σε ρωτήσουν «Εσείς τι μισθό θα θέλατε για αυτή τη θέση;»

-αν προχωρά η διαδικασία συνεντεύξεων και δεν έχει ακόμα γίνει νύξη από τον εργοδότη

-αν έχεις αποφασίσει ότι σε ενδιαφέρει η θέση

Μια προτεινόμενη λύση αν θες να ξεκινήσεις εσύ τη συζήτηση μισθού είναι να πεις: «Θα θέλατε να μιλήσουμε για θέματα αμοιβών;» ή «Αν είναι εύκολο μπορείτε να μου αναφέρετε περίπου τι budget έχετε προβλέψει για αυτή τη θέση;».

Αν σε ρωτήσουν τι μισθό θα ήθελες, τι να πεις: Κράτα ως αδιαπραγμάτευτη βάση τον κατώτατο μισθό και δώσε ένα εύρος μισθού που σου φαίνεται ρεαλιστικός. Δηλαδή είναι προτιμότερο να πεις «Σκεφτόμουν κάτι μεταξύ 750-900 ευρώ», παρά να πεις «900 ευρώ ακατέβατα» – και κυρίως αν πρόκειται για την πρώτη σου δουλειά. Αν έχεις ήδη προϋπηρεσία και βρίσκεσαι κάποια χρόνια στην αγορά εργασίας, μπορείς να αυξήσεις κατά την κρίση σου το ποσό που ζητάς.

Αν σου προτείνουν εκείνοι ένα συγκεκριμένο ποσό που δεν σε καλύπτει: Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να διεκδικήσεις ευγενικά κάτι καλύτερο. Αν κρίνεις ότι τα καθήκοντα της θέσης είναι δυσανάλογα πολλά σε σχέση με τον προσφερόμενο μισθό μπορείς να το αναφέρεις, αντιπροτείνοντας ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσό. Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν πάει όπως θα ήθελες, αλλά σου αρέσει η θέση και θες να τη δεχτείς, τουλάχιστον ζήτα να ξανασυζητήσετε σε λίγο καιρό τον μισθό σου ώστε να τον επαναπροσδιορίσετε. 

Κάνε την έρευνά σου: Πριν βάλεις ένα προσωπικό μισθολογικό όριο για τον εαυτό σου, διερεύνησε τι μισθοί είναι συνήθεις στον κλάδο σου. Υπάρχουν κλάδοι όπως η Τεχνολογία που, σε σύγκριση με άλλους, έχουν υψηλότερους μισθούς. Πώς θα μάθεις τι απολαβές έχουν άνθρωποι σαν εσένα; Δεν συστήνουμε να ρωτήσεις «τι μισθό παίρνεις;» σε άλλους εργαζόμενους. Είναι λίγο άκομψο. Μπορείς όμως να ρωτήσεις «Τι μισθοί περίπου υπάρχουν σε τέτοιες θέσεις;». Διασταυρώνοντας από διάφορες πηγές αυτά που θα ακούσεις, αποκτάς μια εικόνα.

Δες bonus και παροχές: Πέρα από τον σταθερό μισθό σου, σε κάποιες θέσεις όπως για παράδειγμα σε θέσεις Πωλήσεων, θα υπάρχουν και ποσοστά ή bonus επί του μισθού σου. Πάντα να υπολογίζεις και αυτά τα bonus. Επίσης κάποιες νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν εταιρικά μερίδια στους εργαζομένους τους. Μπορεί κάτι τέτοιο να σε ενδιαφέρει.

Εξέτασε όλο το πακέτο: Με μίνιμουμ τον μισθό που αναφέραμε και διεκδικώντας ό,τι καλύτερο μπορείς, κάνε μια συνολική αξιολόγηση όλου του πακέτου της μελλοντικής συνεργασίας σου. Δηλαδή μια εταιρεία μπορεί να σου δίνει περισσότερα, αλλά να απαιτεί συνεχή παρουσία, να μην προσφέρει καθόλου εξ αποστάσεως εργασία και να είναι πολύ μακριά από το σπίτι σου. Ή μπορεί να δίνει λιγότερα από άποψη «ονομαστικού» μισθού, αλλά να σε «αποζημιώνει» με πράγματα που είναι σημαντικά για σένα όπως πλάνο ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, προπληρωμένες κάρτες (π.χ. ticket restaurant), voucher ανανέωσης τεχνολογικού εξοπλισμού, έξτρα άδειες μέσα στον χρόνο κ.λπ. Άρα, μην κοιτάς μόνο τον «ονομαστικό» μισθό, αλλά το σύνολο ποιότητας ζωής που εξασφαλίζεις μέσα από μια συνεργασία.

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, «μπες» στη συζήτηση περί μισθού με αυτοπεποίθηση και με τα πόδια σου να πατάνε γερά στη γη. Καλή σου επιτυχία!

*Ο όρος ονομαστικός μισθός αναφέρεται στο ποσό των χρημάτων που σου προσφέρει μια εταιρεία, χωρίς τις εκκαθαρίσεις και τις έξτρα παροχές.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Resume?

Drop us a line and keep in touch